Vanliga typer av magbesvär

Stressmage

Förr blev vi stressade av faror som stora rovdjur. Idag blir vi stressade på jobbet, i trafiken eller av andra situationer där vi upplever att vi måste prestera eller skynda oss. All form av stress, inre och yttre, kan direkt störa vår mage och tarm och ge väldigt negativa konsekvenser. Hjärnan, tillsammans med det autonoma nervsystemet, styr funktioner i organ som inte är viljestyrda, till exempel hjärta, lever och magsäck. Den del av det autonoma nervsystemet som styr funktioner i mag-tarmkanalen kallas för det enteriska nervsystemet. Det enteriska nervsystemet kallas ibland för ”den andra hjärnan” eftersom matstrupen, magen och tarmarna täcks av ett hölje med vävnad som innehåller samma signalsubstans som i hjärnan. Det autonoma nervsystemet och det enteriska nervsystemet är nära sammankopplade. Därför kan de känslor vi upplever ge fysiska symtom, som vid stress.

Stressmage
Gasig mage

Gasig mage

De flesta av oss har någon gång upplevt obehag till följd av gaser i magen. Detta är dock naturligt eftersom det passerar en stor mängd gas genom tarmarna varje dag. Oftast skapas gasen från luft vi sväljer och matsmältning men den även bildas när du tuggar tuggummi, röker eller dricker kolsyrad dryck. En annan orsak till gas i magen kan vara obalans i magtarmkanalens bakterieflora. Gasig mage kan upplevas som obehagligt eller till och med smärtsamt, men beror sällan på någon allvarlig sjukdom.

Förstoppning

Förstoppning är en vanlig magåkomma som innebär en svårighet att tömma tarmen. Hur ofta man går på toaletten är väldigt individuellt, men om du går på toaletten färre än tre gånger i veckan kan det vara en förstoppning. Tecken på förstoppning är att det kan göra ont vid toalettbesök eller att du inte känner dig tömd efter besöket. Förstoppning kan vara en mycket jobbig åkomma och avföringen som ligger kvar i tarmen kan dessutom bilda ämnen som kan irritera tarmen eller påverka tarmfloran negativt. Förstoppning har flera orsaker som exempelvis stress, obalans i tarmfloran, ändrade matvanor, stillasittande eller för lite fibrer eller vätska. För att motverka förstoppning kan du motionera mer, minska stressfaktorer, dricka mer vatten och äta mer fibrer. Tänk också på att inte skjuta upp några toalettbesök – gå direkt vid behov!
Förstoppning
Laktosintolerant

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär en minskad förmåga att bryta ned mjölksocker från maten. Tarmslemhinnan hos personer med laktosintolerans har för låg nivå av enzymet laktas som behövs för att mjölksockret ska kunna sönderdelas och tas upp i tunntarmen. Mjölksockret hamnar istället i tjocktarmen och bryts där ned av bakterier. Det kan ge smärtor, diarréer och gasbildning. Laktosintolerans är ofarligt men kan ha obehagliga symtom. Besvären går att minska genom att undvika mat med mycket laktos, exempelvis vanliga mjölkprodukter.

BioGaia Protectis Familjepack

90 st. tuggtabletter med apelsinsmak

BioGaia Protectis 10mcg D3 innehåller den patenterade mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri Protectis samt 10 mikrogram vitamin-D3. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. Kan användas från 3 år. BioGaia Protecis 10 mcg D3 är en välsmakande tuggtablett med smak av apelsin.

Dosering: 1–2 tuggtabletter dagligen för magen. Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas. Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt. Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Ingredienser: Fyllnadsmedel (isomalt), sötningsmedel (Xylitol), Lactobacillus reuteri DSM 17938, vegetabilisk olja (palm), apelsinarom, vitamin D3 och smakförstärkare (citronsyra).

 Innehåll

1 tablett% DRI*2 tabletter% DRI*
Mjölksyrabakterier100 milj. CFUEj fastställt200 milj. CFUEj fastställt
Vitamin D310 µg 200%20 µg400%

*DRI =Dagligt referensintag
CFU = Colony forming units

BioGaia Protectis kapslar

30 st. veganska kapslar

BioGaia Protectis kapslar är ett kosttillskott som innehåller mjölksyrabakterier av stammen Lactobacillus reuteri Protectis (Lactobacillus reuteri DSM 17938) som förekommer naturligt i människans mage och tarm. Lactobacillus reuteri Protectis är patenterad och väl undersökt i fler än 150 vetenskapliga studier på både spädbarn, barn och vuxna.

Rekommenderad daglig dos: 1-2 kapslar dagligen för magen. En tablett innehåller minst 100 miljoner levande bakterier. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt. Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Ingredienser: Fyllnadsmedel (maltodextrin), Lactobacillus reuteri DSM 17938, klumpförebyggande medel (magnesiumstearat) och vegansk kapsel (hydroxypropylmetylcellulosa)

Innehåll1 tablett
Mjölksyrabakterier100 milj. CFU

CFU = Colony forming units

Graviditet och amning: Produkten kan användas under graviditet och amning.

Förvaring: I rumstemperatur högst 25 °C, oåtkomligt för små barn.

BioGaia Protectis Strö - Mjölksyrabakterier för magen

30 st. portionsförpackningar strö med neutral smak

BioGaia Protectis är ett kosttillskott som innehåller mjölksyrabakterier av stammen Lactobacillus reuteri Protectis (Lactobacillus reuteri DSM 17938) som förekommer naturligt i människans mage och tarm. Lactobacillus reuteri Protectis är patenterad och väl undersökt i fler än 130 vetenskapliga studier på både spädbarn, barn och vuxna.

Rekommenderad daglig dos: 1-2 minipacks dagligen. En minipack BioGaia Protectis innehåller minst 100 miljoner levande bakterier. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt. Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Ingredienser: Maltodextrin och Lactobacillus reuteri DSM 17938.

Graviditet och amning: Produkten kan användas under graviditet och amning.

Förvaring: I rumstemperatur högst 25 °C, oåtkomligt för små barn.

Rekommenderad daglig dos: 1 tuggtablett dagligen för magen. Innehåller sötningsmedel. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt. Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

BioGaia Protectis extra vitamin D3+ Mjölksyrabakterier med 20µg D3

60 st. tuggtabletter med apelsinsmak

BioGaia Protectis är ett kosttillskott som innehåller mjölksyrabakterier av stammen Lactobacillus reuteri Protectis (Lactobacillus reuteri DSM 17938) som förekommer naturligt i människans mage och tarm. Lactobacillus reuteri Protectis är patenterad och väl undersökt i fler än 130 vetenskapliga studier på både spädbarn, barn och vuxna.

Rekommenderad daglig dos: 1 tuggtablett dagligen för magen. En tablett innehåller minst 100 miljoner levande bakterier. Innehåller sötningsmedel. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt. Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Ingredienser: Fyllnadsmedel (isomalt), sötningsmedel (xylitol), Lactobacillus reuteri DSM 17938, vegetabilisk olja (palmolja), vitamin-D3, citrusarom och smakförstärkare (citronsyra).

Innehåll

1 tablett

%DRI*

Mjölksyrabakterier

100 milj. CFU

-**

Vitamin D3

20 µg

400 %

*DRI =Dagligt referensintag
**DRI = ej fastställt
CFU = Colony forming units

Graviditet och amning: Produkten kan användas under graviditet och amning.

Förvaring: I rumstemperatur högst 25 °C, oåtkomligt för små barn.

BioGaia Protectis Mjölksyrabakterier för magen

60 st. tuggtabletter med citrussmak

BioGaia Protectis är ett kosttillskott som innehåller mjölksyrabakterier av stammen Lactobacillus reuteri Protectis (Lactobacillus reuteri DSM 17938) som förekommer naturligt i människans mage och tarm. Lactobacillus reuteriProtectis är patenterad och väl undersökt i fler än 130 vetenskapliga studier på både spädbarn, barn och vuxna.

Rekommenderad daglig dos: 1-2 tuggtabletter dagligen för magen. En tablett innehåller minst 100 miljoner levande bakterier. Innehåller sötningsmedel. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt. Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Ingredienser: Fyllnadsmedel (isomalt), sötningsmedel (xylitol), Lactobacillus reuteri DSM 17938, vegetabilisk olja (palmolja), citrusarom och smakförstärkare (citronsyra).

Graviditet och amning: Produkten kan användas under graviditet och amning.

Förvaring: I rumstemperatur högst 25 °C, oåtkomligt för små barn.